Golf ÄR friskvård!

Sedan högsta förvaltningsdomstolen beslut att godkänna golfen som friskvård av enklare slag har det ännu mer positiva saker.

Skatteverket har valt att tolka beslutet till ännu mer fördel för golfen vilket innebär följande för er som medlemmar och som är anställda vid företag som accepterar golf som friskvård för alla anställda.

Följande har hänt de senaste dagarna efter HFD beslut att ge Skatterättsnämnden rätt gentemot Skatteverket

Skatteverket agerade snabbt när domen kom, gav sin egen tolkning av domen och fastställde regler som gäller från 1 januari, det vill säga redan nu.

Svenska Golfförbundet har kommunicerat HFD:s dom, men avvaktat Skatteverkets agerande för att kunna gå ut med rätt information till medlemsklubbar och golfare.

Detta vet vi nu!
Genom Skatteverkets kommentarer och förkunnande vet vi följande:
Golf är fullt ut avdragsgill som friskvårdsförmån för arbetsgivare. Alla arbetsgivare är godkända men personen som tar emot friskvårdsbidrag måste vara anställd. Egenföretagare – driver firma – får inte göra avdrag för motion eller friskvård.
En förutsättning är att all personal erbjuds förmånen, d.v.s. att spela eller lära sig spela golf.
Det maximala avdragsbeloppet är 5 000 kronor per år. Det spelar ingen roll om den totala spelkostnaden överstiger denna beloppsgräns, understiger den eller är uppdelad i flera mindre belopp. 
Det måste vara någon form av spelavgift, medlemsavgift är ej avdragsgill.
Förutom spelrättsavgift är även lektioner, greenfeeavgifter, egen träning på driving range, golfutbildningar och nybörjarkurser avdragsgillt. 

Det är inte all greenfee som är avdragsgill. Det finns en gräns vad som anses vara motion av enklare slag, under 1 000 kronor .

Kom ihåg:
Det är fortfarande upp till arbetsgivaren om företaget vill acceptera golf eller andra aktiviteter som förmån.
Personlig tränare är inte avdragsgill förmån.
Tränings- och motionsredskap är inte avdragsgillt.
Deltagaravgift i tävlingar är inte avdragsgillt.

Båstad Golfklubb har sedan länge delat upp sin årsavgift i två delar, medlemsavgift och spelrättsavgift. Den del som heter spelrättsavgift är alltså numera avdragsgill som friskvård.

Stort grattis till svensk golf!!

Kommentarer

Fler artiklar

Namn Datum
Nya golfregler 2019 2019-01-14
Handicaprevision 2019 2019-01-10
Året som gått 2018 2018-12-05
Baninformation 2018-11-19
Peter vann Hickory-KM! 2018-11-13